Fiti atenti singuri la cat de mult va indatorati voi si copiii vostri!

Gradul de indatorareDaca pana in prezent, bancile au acceptat, uneori cu derogari sau co-debitori, la contractarea creditelor si un grad de indatorare de 70%, de la 1 ianuarie anul viitor, lucrurile se vor schimba radical.

Este esential sa vorbiti cu un expert bancar, fie el functionarul bancii pe care o alegeti sa va faca o oferta de creditare, fie un broker de credite, care va poate oferi o imagine mai cuprinzatoare a produselor de creditare, intrucat lucreaza cu mai multi parteneri bancari si non-bancari.

Sfatuiti-va, analizati, cititi si informati-va complet inainte de a va duce la banca sau la un IFN, inainte de a semna orice contract prin care va indatorati pe un termen mai lung sau mai scurt.

BNR a anuntat in cursul acestei luni ca a luat o masura absolut necesara, care vine firesc in contextul nevoii de protectie a clientilor bancilor, respectiv a scazut nivelul gradului de indatorare admis la contractarea creditelor in lei si in valuta.

Astfel, incepand cu 1 ianuarie 2019, clientii bancilor si ai IFN-urilor se vor putea indatora de maximum 40% din venitul net, iar la imprumuturile in valuta, pragul va fi de maximum 20%. Pentru creditele acordare prin programul guvernamental Prima Casa, pragul este de 45%.

Totul este valabil doar pentru creditele noi, contractate dupa Anul Nou, in anumite conditii vor intra si creditele de refinantare.

Hotararea BNR vine in contextul deciziilor de politica economica din ultimii doi ani, in special in ceea ce priveste cresterea veniturilor salariale si pe fondul cresterii consumului, ceea ce indica un apetit major al populatiei pentru indatorare.

De mai multe ori, pe parcursul acestui an, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a explicat ca masura este in interesul clientilor bancilor, ajutandu-i si indemnadu-i sa fie prudenti cu indatorarea, mai ales pe termene medii si lungi.

Creditele ar putea deveni mai greu de accesat pentru clientii cu venituri mici, dar, pe de alta parte, expertii BNR considera ca este o masura benefica, de protejare a populatiei cu venituri medii si sub medie.

Primii insa care trebuie sa fie atenti cu masura in care se indatoreaza la banci si IFN-uri trebuie sa fie chiar clientii bancilor, iar brokeii de credite sunt cei care au grija sa va ofere o analiza pertinenta si completa a variantelor de creditare care se potrivesc acestora.

Share
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Comentariile nu sunt permise.