Ce ti se intampla daca umbli singur din banca in banca?

Ce ti se intampla daca umbli singur din banca in bancaEsti in cautarea unui credit, ai auzit de la prietenii tai ca au obtinut o solutie financiara foarte buna, din punct de vedere al costurilor si al timpului economisit, printr-un broker de credite, dar… Dar, te gandesti ca tot singur e mai bine sa iti cauti. Pana la urma, ce ti se poate intampla, mai mult decat sa fii refuzat de banci?

Uite, de fapt, care sunt riscurile, atunci cand decizi sa umbli singur, din banca in banca, pentru a cauta creditul pe care ti-l doresti pentru a-ti indeplini obiectivele.

In primul rand, pierzi foarte mult timp. De obicei, ofiterul de credite din banca iti inainteaza ofertele-standard de credite ale bancii, indiferent ca este vorba despre un credit de nevoi personale, un credit ipotecar sau un credit imobiliar. Dupa care iti va cere acordul pentru o interogare a Biroului de Credit. Dupa care iti va solicita date cu privire la venituri si cheltuieli, angajator si altele, pentru a-ti putea contura o oferta. Pleci, in cel mai bun caz, cu cateva variante, nu neaparat pe loc, astfel incat sa ai posibilitatea unei analize mai in detaliu a acestora. Totul dureaza, de la cateva zile pana la cateva saptamani, timp in care te vei mai duce la alte cateva banci, sa poti sa compari.

In al doilea rand, treci printr-un disconfort psihic, cu ocazia diverselor solicitari ale bancii, conversatiilor telefonice sau pe e-mail prin care iti sunt solicitate datele enumerate mai sus, fiindca ai si alte treburi de rezolvat si trebuie sa te descurci cu toate. Daca, Doamne-fereste, ai aplicat la mai multe banci, fiecare dintre acestea iti va cere si alte documente (in functie de procedurile interne de creditare), prilej de tensiuni maxime.

Si nu in ultimul rand, poate chiar mai important decat toate, este faptul ca, plimbandu-te de la o banca la alta, ti se diminueaza Scorul FICO, acel scor care este influentat inclusiv de numarul interogarilor Biroului de Credit, pe care il realizeaza fiecare banca la care ai fost in vizita. Cu cat acest scor este mai mic, cu atat ai sanse mai mici sa obtii un credit. Acesta are valori intre 300 si 850, si gasiti pe diverse website-uri aplicatii prin care v-l puteti estima.

Scorul se calculeaza in functie de mai multe date: istoricul de plata, creditele in derulare, durata istoricului de plata, tipurile de credit utilizate, precum si de numarul de interogari in Biroul de Credit din ultima perioada.

Pentru a evita eventuale refuzuri ale bancilor, diminuarea scorului FICO, odata cu interogarile realizate in banci, si chiar diminuarea sanselor de a obtine nu cel mai bun credit pentru tine, ci cel mai potrivit nevoilor tale concrete, apeleaza la un broker de credite.

Astfel, ai sanse mult mai mari sa obtii creditul potrivit, intr-un timp mai scurt, pentru ca brokerii de credit lucreaza pe baza unor parteneriate solide cu bancile, procedeaza la o singura interogare a Biroului de Credit, pe care o vor folosi in toate simularile de credite la care considera ca te incadrezi, iti evalueaza realist veniturile si cheltuielilor, in acord cu noile reguli BNR, si te asista la intocmirea dosarului de credit. Totul pentru ca tu sa castigi timp, sa ai confort psihic si sa obtii cel mai bun credit pentru tine.

Este bine de stiut ca brokerii de credit membri ai Asociatiei Romane a Brokerilor de Credit (ARBC) sunt autorizati de catre ANPC sa desfasoare activitati de intermediere bancara, deci au indeplinit criteriile de bonitate impuse de legislatia in vigoare celor care furnizeaza clientilor acest tip de servicii financiare.

Gasiti lista brokerilor ARBC aici.

Share
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Comentariile nu sunt permise.