Industria brokerilor de credite se bazeaza si este construita pe incredere

Liviu Andrei - AFBPentru o buna parte dintre brokerii de credite din Romania, criza din urma cu aproape 10 ani a insemnat o resetare a business-ului. Dar, cel mai important aspect, a fost, de fapt, mentinerea ritmului anual de crestere.

Dup ace au depasit momentele critice din perioada 200 -2009, brokerii au, cam de opt ani, o perioada buna, in care au inregistrat doar cresteri, atat la numarul de clienti, dar si la cifra de afaceri. Totul pe fondul a foarte multe si esentiale schimbari legislative, cum au fost OUG 50 din 2010, OUG 52 din 2016), care au ajutat la o mai buna reglementare a industriei.

Liviu Andrei, Managing Partner ALLIANCE Finance Broker (AFB) – companie de brokeraj membru-fondator ARBC, vorbeste despre industrie, despre businessul sau, despre clientul roman de credite si perspective ale perioadei urmatoare.

♦ Cum ati descrie, in trei cuvinte, piata brokerilor de credite a anului 2017 si ce perspective se deschid industriei, prin prisma evolutiei de pana acum, dar mai ales comparativ cu statutul acesteia in economiile dezvoltate?

Evolutie, profesionalism si seriozitate. Potentialul este foarte mare si depinde de noi , brokeri, banci si institutii de reglementare deopotriva, sa fructificam acest potential, si astfel, sa putem servi cat mai multi clienti.

♦ Care este relatia cu sistemul bancar din Romania si cum va alegeti partenerii?

In peste 13 ani de activitate am reusit sa ne cream si sa pastram relatii foarte bune cu partenerii din sistemul bancar. Acum 10 ani nu era foarte greu sa inchei un parteneriat, dar cred, cu tarie, ca cel mai dificil este sa pastrezi relatiile la un nivel ridicat de incredere. Industria noastra se bazeaza, este construita, pe incredere. Incredere intre noi si clienti, dar si intre noi si bancile partenere.

Din acest motiv, atunci cand ne-am ales partenerii, seriozitatea si profesionalismul au fost prinicipalele criterii dupa care ne-am ghidat. Am preferat, mereu, sa punem calitatea inaintea cantitatii, si aceasta a ramas crezul nostru.

♦ Cum este oferta de credite a bancilor din acest moment?

Avem in portofoliu intreaga gama de produse bancare, de la tot feluri de tipuri de credite noi pana la carduri ori solutii de refinantare credite vechi. Clientii pot alege finantari cu dobanzi fixe, credite insotite de asigurari de viata, incapaciate de munca sau chiar somaj. Putem spune ca piata ofera acum multiple variante de finantare, iar ALLIANCE Finance Broker faciliteaza accesul clientilor la oricare dintre aceste solutii.

♦ Cateva puncte de reper ale acestei perioade si un moment maxim dificil ?

A fost foarte dificil in primul an. Criza finaciara era in toi, iar nesiguranta era cuvantul de ordine. Dobanzile urcasera mult, bancile aveau o politica de risc dusa la extrem, iar clientii ezitau sa se inhame la proiecte pe termen mediu si lung. Apoi lucrurile au inceput sa intre in normal si am avut parte de o crestere naturala, an de an.

Am putea vorbi despre faptul ca avem cea mai mare medie de suma pe dosar de credit ipotecar fianantat. Am putea aduce in discutie cazuri in care am intermediate sume de peste 500.000 eur pe un singur client, dar credem ca cea mai importanta realizare pentru ALLIANCE Finance Broker a fost imbunatatirea continua a serviciilor pe care le oferim clientilor nostri. Multumirea clientilor, care in cele mai multe cazuri ne devin prieteni, dar si construirea unor relatii, bazate in special pe incredere, cu partenerii bancari, sunt motive solide pentru a fi mandri de activitatea noastra. La fel cum suntem mandri si le multumim pentru rasplatirea increderii acordate tuturo colegilor din reteau AFB. Ne-am dorit, inca de la inceput, ca echipa noastra sa fie o familie. Atunci cand selectam colegi noi, verificam mai degraba latura umana, nu aptitudinile de vanzatori. Stim ca nu e tocmai cea mai buna decizie pentru dezvolatarea rapida, dar ne-am convins ca e o metoda care da roade pe termen lung.

♦ Care sunt obiectivele de dezvoltare pe termen scurt si mediu?

Obiectivele noastre nu sunt strict de ordin numeric. Ne dorim sa ajutam cat mai multi clienti sa-si indeplineasca visul de a avea propria casa. Ne dorim sa pastram la peste 90% procentul de clienti noi proveniti din recomandarile clientilor anteriori. Ne dorim sa gasim colegi de incredere in toate orasele cu peste 100.000 de locuitori din Romania.

♦ O persoana care ar dori sa inceapa o afacere, pe cont propriu sau in franciza, in domeniul intermedierii de credite, in Romania, ce ar trebui sa stie? Sau cum ar trebui sa fie?

Sunt pregatit sa ma bazez, in primul rand, pe capacitatile mele, pe forta mea de munca, sa acumulez continuu cunostinte si sa fiu mereu la un nivel inalt? Sunt cele trei intrebari la care, daca un potential doritor sa intre in acest domeniu raspunde cu da, simplu si hotarat, eu cred ca are sanse sa devina un broker de succes. Altfel, nu!

Bazandu-se pe o experienta de peste 13 ani in acest domeniu a doi dintre fondatorii societatii, Liviu Andrei si Marius Hopinca, ALLIANCE Finance Broker – companie infiintata in anul 2009, intr-o perioda neagra pentru economia romaneasca, inseamna un pariu curajos, dar castigat, pentru piata de brokeraj de credite din Romania. O echipa de profesionisti, exclusiv persoane cu studii superioare sau studenti in domeniile adiacente activitatii noastre: economisti, juristi, experti in comunicare si vânzari, si determinare pentru rezultate mereu mai bune si clienti foarte multumiti.

ALLIANCE Finance Broker este membru al Asociatiei Romane a Brokerilor din Romania (ARBC), prin intermedul careia promoveaza integritatea, profesionalismul si confidentialitatea in relatia cu partenerii si clientii.

Share
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Comentariile nu sunt permise.