Banca Nationala a Romaniei a publicat noile norme impuse IFN-urilor

Banca Nationala a Romaniei a publicat noile norme impuse IFN-urilor

Banca Nationala a Romaniei

Banca Nationala a Romaniei a publicat noile norme impuse IFN-urilor din doua categorii: celor care au acordat, in ultimele trei trimestre, credite de consum noi in suma totala mai mare de 75 milioane lei (echivalentul a circa 16 milioane euro) si celor care ofera credite in lei cu o dobanda anuala efectiva (DAE) peste 32,5% pentru creditele cu o scadenta mai mare de 90 de zile, de 100% pentru creditele cu cu o scadenta intre 16-90 de zile si/sau de 200% pentru creditele cu o scadenta de pana la 15 zile.

Regulamentului BNR nr. 20/2009 privind institutiile financiare nebancare prevede acum ca orice institutie financiara nebancara (IFN) care indeplineste una sau ambele conditii de mai sus trece sub supravegherea BNR si va fi obligata sa-si completeze capitalul social, astfel: pentru fiecare 100 de lei credit acordat clientilor la o rata a dobanzii anuale efective (DAE) peste pragurile de mai sus, IFN-ul va asigura un capital de 67 de lei.

Calcule simple arata ca la credite acordate in suma totala de peste 75 de miloane lei, capitalul social asigurat va fi de 50,25 milioane lei, echivalent circa 11 milioane euro.

Institutiile financiare nebancare (IFN-uri), acorda credite exclusiv din fondurile proprii, nu si din depozite atrase de la populatie, ca in cazul bancilor, de aceea BNR a crescut gradul de prudenta in cazul acestora. Banca Nationala a Romaniei a publicat noile norme impuse IFN-urilor, dupa o perioada de analiza a trendului pietei creditelor acordate de IFN-uri.

Acestea isi stabilesc dobanzile si termenele de recuperare a sumelor imprumutate pe baza riscurilor pe care si le asuma imprumutand clienti care, la randul lor au un risc ridicat. DAE practicata de IFN-uri se intinde pe o plaja intre 32% si, in unele cazuri, de 7.000% la imprumuturi pe termen scurt, de pana in 30 zile.

Cel putin in cazul IFN-urilor care se incadreaza in conditiile de mai sus, BNR a considerat de cuviinta nu numai sa impuna reguli mai dure, dar sa le treaca sub supravegherea sa.

Potrivit cifrelor publicate de BNR, ponderea creditelor acordate de IFN-uri in total creditare a depasit 10% pentru prima data in ultimii 6 ani si se afla pe un trend crescator, in acord cu ceea ce se intampla pe piata creditarii bancare. Aici, BNR analizeaza variante de impunere a unui grad de indatorare, luat in calcul de catre banci la acordarea creditelor, mai mic comparativ cu ceea ce se practica in prezent.

BNR, ca autoritate bancara centrala, urmareste protejarea sistemului bancar si eliminarea, pe cat posibil, a riscului unor evenimente care pot afecta situatia clientilor ori a economiei nationale.

Pentru a accesa oferta de credite a IFN-urilor din Romania, prin brokerii de credite membri ARBC, consultati lista partenerilor acestora, aici: https://www.arbc.ro/membri/

Sursa foto: Mihai Petre, Wikipedia

Share
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Comentariile nu sunt permise.