Cele 7 elemente de bifat inainte sa semnezi un contract de credit

Cele 7 elemente de bifat inainte sa semnezi un contract de creditEsti in pragul de a te imprumuta de la o banca sau de la un IFN, pentru ca altfel nu ai cum sa-ti rezolvi nevoile immediate sau pe termen lung. Foarte bine. Iata insa cele 7 elemente de bifat inainte sa semnezi un contract de credit, astfel incat sa nu ajungi la incapacitate de plata.

  1. Verifica bine cat ai de platit. In functie de dobanda si structura creditului, ratele de rambursare pot fi fixe, variabile, crescatoare sau descrescatoare. Daca imprumutul este, de exemplu, pe 20 de ani, vezi cat ai de achitat pentru fiecare luna. Cere de la banca o situatie desfasurata cu fiecare rata pentru urmatoarele 24 de luni.
  2. Informeaza-te asupra comisioanelor. Acestea intra in calculul sumei pe care o ai de platit. Ai grija ca in situatia prezentata de banca, sa fie incluse si comisioanele si fii atent inclusiv la prevederile prin care banca isi rezerva dreptul de a modifica, in acord cu obiectivele sale de business, cuantumul acestora. Este de preferat ca acest cuantum sa fie trecut de la bun inceput in contract, pentru a nu avea surprize neplacute ulterior.
  3. Solicita bancii sau brokerului de credit orice detaliu iti trece prin cap si nu lasa nimic nelamurit sau nediscutat, inainte de a semna creditul. Nu ar fi rau sa te consulti cu un jurist sau un avocat, atunci cand ai forma finala a contractului.
  4. Fii atent cand iti alegi produsul bancar si nu judeca exclusiv dupa marimea dobanzii.  De multe ori, ofertele atractive ascund alte vicii, cum ar fi „slabiciunea” bancii de a face fata operatiunilor pe care le deruleaza in piata. In asemenea cazuri, e posibil ca pe durata rambursarii sa ti se ceara, sub diverse pretexte, sume mai mari decat cele stabilite prin contract. Trebuie ca orice suma sa fie stabilita dinainte, prin contract.
  5. Citeste bine tot ce scrie in contract. E posibil ca pe parcursul rambursarii, banca sa modifice dobanda, respectiv rata, in functie de evolutiile pietei sau ale cursului valutar. Inainte de a semna contractul, informeaza-te foarte bine asupra tuturor aspectelor si solicita precizari suplimentare.
  6. Cere opinia unui expert imobiliar la creditul ipotecar. Nu vrei sa treci ca garantie un imobil care depaseste cu mult valoarea imprumutului, ori sa mergi pe evaluari gresite, in urma carora poti plati mai mult decat se practica pe piata.
  7. Verifica-ti propria putere de accesare a unui credit. Trebuie sa iei in calcul stabilitatea locului de munca sau a afacerii in care esti implicat, sansele de a avea in viitor noi oportunitati de castig, disponibilitatea de a cheltui mai putin. Pe diverse website-uri, inclusiv ale bancilor, existe o multime de aplicatii prin care poti simula obtinerea unui credit, pentru a aprecia sansele de a suporta costul pe termen lung.

In orice caz, inainte de a lua orice decizie privind indatorarea ta pe termen mediu sau lung, sfatuieste-te cu un broker de credite. Avand parteneriate cu mai multe banci, intre care exista unele diferente in privinta acordarii creditelor, acesta este cel mai in masura sa aprecieze care este cea mai potrivita banca pentru produsul pe care vrei sa il accesezi.

Share
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Comentariile nu sunt permise.