Ce este scorul FICO si cum determina accesul la un credit?

Scorul FICOCe este scorul FICO si cum determina accesul la un credit sunt doua intrebari la care orice potential doritor de credit, indiferent de tipul acestuia, ar trebui sa caute raspunsul inainte de a intra la banca sau la un broker de credit.

Au fost situatii in care, clienti aparent perfect eligibili pentru un credit – fara intarzieri sau restante in Biroul de Credit, venituri bune si disponibile, deci grad de indatorare mic – au fost respinsi de catre una sau mai multe banci.

Prima greseala este neinformarea asupra tuturor elementelor care se iau in calcul la acordarea unui credit. O minima accesare a internetului ori intreband direct la banca sau, si mai bine, un broker de credit, ar elimina din start riscul de a nu putea accesa un credit.

Pe langa elementele descrise mai sus – venituri, contracte de venituri, situatie buna ca platnic datorii in Biroul de Credit – un element nestiut, mai ales, si neglijat este scorul FICO.

A doua greseala este sa mergi la mai multe banci, fiecare dintre acestea realizand pentru tine interogari ale Biroului de Credit, pentru a-ti afla situatia creditelor si a platilor anterioare, fara sa-ti spuna ori fara sa te intrebe daca ai mai fost si la alte banci ca accesarile repetate ale BC iti dauneaza.

Ce este scorul FICO si cum determina accesul la un credit?

Scorul FICO este un indicator de risc de la biroul de credit, de care se tine cont in algoritmul de eligibilitate. Este un indicator dinamic, cu mai multe variabile: istoricul de creditare, frecventa platilor, tipul de credite, numarul de interogari recente, vechimea creditelor.

Acesta are valori intre 300 si 850, cu cat este mai mic cu atat probabilitatea de respingere este mai mare. “Principala problema poate fi scorul FICO, cu cat incerci la mai multe banci cu atat FICO scade si intri intr-un cerc vicios in care cu fiecare incercare scade probabilitatea sa gasesti banca unde te califici”, precizeaza Anca Bidian, CEO KIWI Finance, broker de credite membru ARBC.

Poti sa verifici scorul FICO solicitand o interogare la Biroul de Credit (formular http://www.birouldecredi…ndex_files/cerere_v6.pdf), pe care poti sa o trimiti la adresa situatie@nullbirouldecredit.ro.

Cum poti evita aceasta situatie? Daca vrei sa te duci singur la mai multe banci,  este bine sa te informezi complet asupra produselor financiare, inainte de a face interogari ale Biroului de Credit. Astfel, scorul FICO va ramane la un nivel rezonabil, cel putin de peste 600 de puncte si sansele de a lua un credit sunt mai mari.

Cel mai bine ar fi sa te indrepti spre un broker de credite – ai carui activitate o verifici in prealabil, vezi si daca a obtinut autorizatie de intermediere de la ANPC, si ii explicit clar ce obiective ai cu creditul pe care il doresti.Avand o mai multi parteneri bancari, acesta va face o singura data interogarea in Biroul de Credit si iti va putea construi o solutie financiara adaptata nevoilor tale

Share
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Comentariile nu sunt permise.