Creditele Prima Casa sunt la mare cautare, dar insuficiente

Credit Prima CasaCreditele Prima Casa sunt la mare cautare, dar insuficiente, cel putin daca avem in vedere ca, de fiecare data cand programul este lansat, fondurile alocate se epuizeaza rapid.

Bancile foarte active pe Programul Prima Casa au sistat deja primirea de dosare, intrucat au primit atat de multe cereri in primele luni ale anului incat fondurile alocate sunt deja pe sfarsite. Chiar Fondul de Garantare (FNCGIMM) anunta recent ca se primesc in medie 500 de dosare pe zi, iar recent au spus ca media este in usoara crestere datorita atat cererilor noi, cat si dosarelor care vin cu completari de la banci.

Creditele Prima Casa sunt la mare cautare, dar insuficiente, de catre anumite categorii de clienti, in special de catre segmentul 25 – 35 ani. Principalul avantaj al acestor credite este avansul foarte mic, de 5%, comparativ cu cel oferit de banci. Doar ING Bank Romania practica un avans de 10% din valoarea achizitiei, restul incep de la 15%, pana la un maxim de 40%. Fondurile pentru creditele Prima Casa sunt la mare cautare, dar insuficiente, desi sunt 16 banci inscrise in program. atat cele 175 milioane lei ramase disponibile de anul trecut , cat si cele 2,5  miliarde de lei alocate in acest an.

Ministerul Finantelor va opri acest program, dupa un plan care prevede scaderea treptata a plafonului de garantii ale statului. De la 2,5 miliarde lei alocate pentru 2017, fondurile vor scadea la 2 miliarde lei pe an între 2018 şi 2020, iar 2021 se vor aloca numai 1,5 miliarde lei.

Compara creditele Prima Casa oferite de banci pe FinZoom.ro aici.

Video TVR1

 

Share
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Comentariile nu sunt permise.