Articolul 86 din Ordonanta de Urgenta 52/2016 se refera la cerintele de competente si cunostinte pe care cei care fac intermediere de credite trebuie sa le aiba.
Astfel, creditorii, intermediarii de credite si reprezentanţii desemnati, se asigura ca personalul lor detine si isi actualizeaza constant un nivel adecvat de cunostinte si competente, in raport cu elaborarea, oferirea, sau acordarea contractelor de credit si cu efectuarea activitatilor de intermediere de credite în sensul art. 3 pct. 5, sau cu furnizarea de servicii de consiliere.
Mai mult, daca incheierea unui contract de credit include un serviciu accesoriu legat de acesta, personalul trebuie sa detina cunostinte si competente referitoare la respectivul serviciu.
De asemenea, articolul 93 explica Normele de conduita pe care creditorii (institutii bancare si non-bancare), intermediarii de credite, reprezentantii desemnati si entitatile de recuperare creante, au obligatia sa le respecte.
Acestia se obliga ca, in momentul elaborării produselor de credit sau al acordarii creditelor, intermedierii sau prestatorii serviciilor de consiliere privind creditele si, dupa caz, a serviciilor accesorii catre consumatori, ori a recuperării creantelor, sa actioneze cu onestitate, corectitudine, transparenta si profesionalism, tinand seama de drepturile si interesele consumatorilor.
Acordarea, intermedierea, sau prestarea de servicii de consiliere privind creditul si, dupa caz, a serviciilor accesorii ori a recuperarii creantelor, se bazeaza pe informatiile referitoare la situatia specifica a consumatorului si pe orice cerinta specifica adusa la cunostinta de catre acesta, precum si pe ipoteze rezonabile cu privire la riscurile aferente situatiei consumatorului. pe durata contractului de credit sau dupa cesionarea creantelor.
In situatia in care sunt furnizate informatii consumatorilor, in conformitate cu cerinţele stabilite in prezenta ordonanta de urgenta, respectivele informatii sunt oferite in mod gratuit.
Pana pe 21 martie 2017, toti operatorii economici care desfasoara, ori vor desfasura activitati de intermediere credite, sunt obligati conform OUG 52/2016, sa se inregistreze la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, in caz contrar, desfasurarea in continuare a activitatilor specifice devenind ilegala.
Detalii de inregistrare, aici.