Pana la data de 21 martie 2017, brokerii de credite trebuie sa se inregistreze la ANPC, care va tine un registru special si va supraveghea activitatea de intermediere credite din Romania.
Conform Ordonantei 52/2016, art. 100, pentru a desfasura integral sau partial activitatile de intermediere a creditelor sau pentru a furniza servicii de consiliere, intermediarii de credite trebuie sa se inregistreze la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor in registrul special ANPC, actualizat periodic si disponibil publicului, online, pe www.anpc.ro.
Totodata, brokerii de credite, trebuie sa indeplineasca o serie de conditii, enumerate in cadrul aceluiasi articol al ordonantei.
Astfel, intermediarul de credite, este obligat sa detina o asigurare de raspundere civila profesionala, valabila pe teritoriul in care acesta isi ofera serviciile, sau o alta garantie comparabila, care sa acopere raspunderea ce decurge din posibila neglijenta profesionala.
O persoana fizica autorizata (PFA) care doreste sa desfasoare activitatea de intermediere credite sau, in cazul unei societati, reglementata de Legea societatilor nr.31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, actionarii, administratorii, persoanele din conducere, precum si persoanele care interactioneaza cu clientii trebuie:
- aiba o buna reputatie;
- sa nu aiba cazier judiciar pentru infractiuni impotriva proprietarii sau infractiuni in domeniul financiar;
- sa aiba un nivel corespunzator de cunostinte si competenta in materie de contracte de credit;
- sa nu se afle in procedura de insolventa si sa aiba statutul de operatori date cu caracter personal, conform Legii 677/2001;
Toate aceste criterii, sunt prevazute in Anexa 3 a Ordonantei 52/2016 si au scopul de a evalua competentele profesionale si morale ale creditorilor sau ale intermediarilor de credite.
Pentru a fi inregistrati, intermediarii de credite trebuie, sa transmita catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, o cerere insotita de informatii si documente, care sa ateste respectarea cerintelor prevazute de OUG 52/2016.
Vezi aici detalii privind inregistrarea la ANPC.