In 2008, ARBC a intermediat credite in valoare de peste 352 milioane de euro

ARBCAsociatia Romana a Brokerilor de Credite (A.R.B.C.), singura asociaţie profesională a companiilor de brokeraj de credite din România, a intermediat anul trecut credite in valoare de 352.409.675 milioane de euro, reprezentand 4,66% din totalul creditelor bancare acordate pe retail de intreg sistemul bancar.

„Intermedierile brokerilor de credite membri ARBC au ajuns sa detina o pondere foarte importanta-4,66%- din total credite acordate populatiei la nivelul anului 2008, ceea ce inseamna ca suntem o veriga importanta in procesul de creditare. Suntem parteneri de incredere ai bancilor cu care lucram, dar mai ales consultanti financiari personali pentru clientii nostri”, a declarat Anca Bidian, presedinte ARBC.

Creditele garantate cu ipoteca au continuat trendul ascendent si anul trecut, ajungand sa detina la sfarsitul anului o pondere de 55%-193.825.321 milioane euro, din total credite intermediate de brokeri. Procentul de 45% a fost acoperit de creditele negarantate cu ipoteca. Cele mai numeroase credite acordate de brokeri in 2008 au fost cele in franci elvetieni-reprezentand 42%-148.012.063 milioane euro, urmate de cele in moneda europeana-cu un procent de 40%-140.963.870 milioane euro. Creditele in lei au fost in suma totala de 63.433.741 milioane euro, ajungand astfel la 18% din portofoliul total.

Pentru anul 2009, ARBC estimeaza un ritm de crestere al intermedierilor in acord cu evolutia pietei de creditare in ansamblu, de aproximativ 10-15%.

„Un obiectiv important al ARBC pentru anul in curs este continuarea extinderii prin aderarea de noi membri si consolidarea reprezentarii acestei industrii atat in relatiile cu partenerii bancari, cat si cu clientii. Prin adoptarea Codului de Etica membrii ARBC vor continua sa ofere consultanta obiectiva, transparenta si prompta clientilor pe tot parcursul procesului de creditare. Consideram ca in actualul context de piata, cu o dinamica mare a schimbarilor si cu diferente foarte mari ale conditiilor de creditare din sistemul bancar, ca risc si costuri, apelarea la serviciile obiective ale unui broker de credit a devenit o necesitate”, a declarat Anca Bidian.

Asociaţia Română a Brokerilor de Credite a fost înfiinţată în iunie 2008, la iniţiativa liderului de pe piaţa de brokeraj de credite din România – KIWI Finance. Celelalte 7 companii fondatoare ale A.R.B.C. sunt: DBSol Consulting, Perfect Finance (Credit Zone), FINZOOM Financial Services, RAPID Finance Consult, INTERNATIONAL Brokers, EASY Credit Invest şi CREDITLINK.

De la infiintare si pana in prezent, alte 11 companii de brokeraj de credite s-au alăturat Asociaţiei: Credit Risk, Mortgage Capital Group (CreditUp), Setu Consulting, Bayer Credit, Acredita World, Infocredit, Romcom, Aktual Evolution Grup, Safety Credit, Multicredit, Centrul de Consultanta Financiara . În prezent, Asociaţia are reprezentanţi în peste 22 de judeţe din România.

Share
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Comentariile nu sunt permise.