Dobanzile la credite revin la nivelul din 2006

Dobanzile la credite revin la nivelul din 2006Dobanzile practicate de bancile comerciale, atat la credite, cat si la depozite, sunt pe un trend crescator, astfel ca dobanda la un credit de consum in lei ar putea depasi pragul de 15% la finele anului 2008, nivelul acestora fiind similar celui practicat de bancile comerciale cu doi ani in urma.

Bancile comerciale din Romania practica in prezent dobanzi duble la creditele de consum in euro, comparativ cu pietele dezvoltate, intre 8-12% pe an, insa inasprirea conditiilor de creditare internationale pune presiune pe costurile creditului.

Influenta se resimte in nivelul dobanzilor si al comisioanelor practicate la creditarea in euro, in timp ce, pentru lei, majorarea este determinata de cresterea dobanzii-cheie. Deprecierea masiva a leului poate inflama inflatia si atrage inasprirea politicii monetare a BNR, care s-ar traduce prin dobanzi mai mari si credite mai putin accesibile de la banci.

Dobanda la creditele de consum in lei ar putea ajunge la 15%, ca urmare a deciziei Bancii Nationale a Romaniei (BNR) de majorare a dobanzii de politica monetara. BNR ar trebui sa nu modifice nivelul dobanzii, insa cred ca va proceda la o majorare de 0,5 puncte procentuale, pana la nivelul de 9,5%.

In contextul pierderilor raportate pe plan international de institutiile financiare, strategia bancilor din Romania urmareste reducerea riscurilor si implicit asigurari sporite. De altfel, cresterea costurilor la creditele ipotecare se anticipeaza sa fie mult mai temperata, in raport cu creditele de consum.

Ipotecarul este targetul pentru anul acesta. In prezent, dobanzile practicate la creditele ipotecare acordate in euro este intre 7-10%, in timp ce la lei putem vorbi despre dobanzi intre 9-13%. Cresterea apetitului romanilor pentru creditele ipotecare, data de dobanzile mai joase, ar putea schimba treptat situatia atipica din Romania.

In prezent, peste 80% dintre creditele acordate persoanelor fizice sunt de tip consumer, in timp ce, in statele dezvoltate ale Europei, ipotecarul ocupa o pondere de 75%. Nici dobanzile la depozite nu bat pasul pe loc, mai multe banci procedand la majorari in ultima perioada.

Raiffeisen Bank a anuntat ca plateste, in intervalul 20 martie-30 aprilie, dobanzi la depozitele in lei ale populatiei pe trei luni de pana la 10% pe an, in functie de suma depozitului. Oferta este valabila doar pentru depozitele noi atrase de la populatie.

Share
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Comentariile nu sunt permise.