Creditele ar putea deveni mai scumpe pentru romani

Credite scumpeBancherii locali intrevad un impact limitat al crizei din sistemul financiar american, iar leul si bursa au recuperat teren ieri dupa socul antrenat luni de acutizarea crizei de la banca Bear Stearns, in contextul in care pietele financiare externe s-au mai calmat dupa publicarea unor rezultate financiare peste asteptari ale gigantilor Goldman Sachs si Lehman Brothers.

Care sunt totusi principalele consecinte locale anticipate? Creditele ar putea sa devina mai scumpe pentru clientii romani, in conditiile in care bancile se vor refinanta la costuri mai mari pe pietele internationale pe fondul turbulentelor actuale; totodata, finantarea deficitului de cont curent (care se bazeaza preponderent pe indatorare externa) va deveni mai dificila, iar piata imobiliara ar putea sa se plafoneze, odata cu cresterea aversiunii strainilor fata de economiile riscante, cum este perceputa cea romaneasca.

Pietele au primit ieri vesti bune, dupa ce gigantii Goldman Sachs si Lehman Brothers au anuntat scaderi ale profiturilor nete pe 2007 mai mici decat se asteptau analistii.

Practic, investitorii au luat un respiro, dupa ce saptamana trecuta adusese un val de pesimism, pe fondul prabusirii fondului Carlyle Capital, urmata de problemele de lichiditate anuntate de Bear Stearns.

Share
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Comentariile nu sunt permise.