Cat accepta bancile sa fii dator la altii?

Cat accepta bancile sa fii dator la altii?Cat accepta bancile sa fii dator la altii, inainte de a te indatora la ele? Cu alte cuvinte, care este gradul maxim de indatorare acceptat de banci in momentul in care aplici pentru un credit?

Gradul de indatorare, potrivit definitiei unamim acceptate in sistemul bancar romanesc, este cota din venit disponibila (eligibila) pentru plata unei rate la credit. Creditul poate fi pentru nevoi personale, investitii imobiliare, de nevoi personale cu ipoteca, de refinantare, de constructie si altele.

Fiecare banca sau institutie financiara nebancara (IFN) are dreptul, conform BNR, sa isi calculeze singura gradul de indatorare, in functie de propria politica de risc.

Cat accepta bancile sa fii dator la altii? “Altii” fiind furnizorii de produse si servicii necesare traiului, incepand cu utilitatile, terminand cu intretinerea locuintei, de exemplu.

Calculele sumei din veniturile unei persoane sau ale unei familii disponibile pentru a suporta rata unui credit pornesc de la cosul zilnic de trai, care se determina prin scaderea din venituri a tuturor cheltuielilor necesare acestuia, probate prin chitante si facturi.

La restul sumei se aplica un procent, stabilit intern de fiecare banca sau IFN, in limita caruia este determinata dimensiunea ratelor posibile.

Datele oficiale, publicate pe website Biroului de Credit din Romania, arata cat accepta bancile sa fii dator la altii. Plaja gradului de indatorare acceptat este intre 55 si 70% din veniturile solicitantilor, in anumite conditii, si difera de la banca la banca, astfel:

ALPHA BANK – 55% din venitul net eligibil (pentru solicitantii cu venituri mai mici de 1500 de euro pe familie) si 65% pentru acei solicitanti care fac dovada unui venit mai mare de 1500 euro.

BRD – 70% din care se scad cate 265 lei pentru fiecare membru al familiei.

BCR – 65%, (din care se scad 611 lei, cosul zilnic aferent unei familii formate din 3 persoane).

PIRAEUS BANK – 40% din venitul net total al solicitantului / familiei.

BANCPOST – 40% din venitul net total al solicitantului / familiei.

BANCA TRANSILVANIA – pana la 500 euro – gradul de indatorare va fi de 55% din venitul net eligibil, intre 501 si 800 euro -gradul de indatorare va fi de 60% din venitul net eligibil, intre 801 si 2000 euro – gradul de indatorare va fi de 65% din venitul net eligibil, peste 2100 euro – gradul de indatorare va fi de 70% din venitul net eligibil.

ING BANK – gradul de indatorare la 60% din venit.

CEC BANK – intre 55% si 65% din venitul net.

CREDIT EUROPE BANK – practica un grad de indatorare de 65%, care se aplica la diferenta dintre veniturile nete ale participantilor si cheltuielile de subsistenta: 730 RON pentru o familie de 3 persoane si cate 100 RON pentru fiecare membru suplimentar.

BANK LEUMI Romania – pana la 70% din venitul net eligibil si un nivel minim al cheltuielilor de subzistenta in valoare de 750 RON.

GARANTI BANK – venituri lunare sub 500 euro se pot indatora cu maxim 35% si pana la 70% ( pentru cei cu venituri peste 2.000 euro pe luna).

RAIFFEISEN BANK – pana la 70% din veniturile nete si cate 725 RON pentru o familie de trei persoane.

OTP BANK – 70% din veniturile nete lunare, din care se scad cheltuieli minime lunare de 245 de lei/persoana.

Gradul de indatorare poate fi influentat negativ de situatia din biroul de credit.

Share
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Comentariile nu sunt permise.